Bent u op zoek naar een druktechniek die uw logo op een bijzonder originele manier laat opvallen, maar ook duurzaam is? Dan laten we je graag kennismaken met een druktechniek die milieuvriendelijk is en waarvan het resultaat je zeker zal verrassen: zandstralen graveren, ook wel zandstraal gravering genoemd. Omdat duurzaamheid en grondstofbesparende omgang met de productie tegenwoordig steeds belangrijker worden voor de consument. Ook relatiegeschenken van gerecyclede materialen hebben een positief effect op het bedrijfsimago. Als u een beurs of promotie-evenement plant en u wilt dat uw giveaways zich onderscheiden van de concurrentie met uw logo in de ware zin van het woord, dan moet u zandstralen overwegen.
In tegenstelling tot alternatieve druktechnieken kunt u door middel van zandstralen ook reclameartikelen individueel laten graveren. Hierdoor blijft deze gravering jarenlang mooi. Nog een duurzaam aspect. In dit artikel leggen we uit wat zandstralen graveren is. Bovendien hoe het werkt en op welke merchandising items het beste gebruik kunnen maken van deze techniek. We laten u ook enkele concrete voorbeelden zien, zodat u overtuigd kunt raken van het resultaat.
Oorsprong en werking van zandstraal gravering
Bij zandstralen wordt zand onder hoge druk op het oppervlak gespoten. Deze techniek vindt eigenlijk zijn oorsprong in het reinigen van voorwerpen van vuil. Het zand dient als een soort schuurmiddel. Bij de productie van reclamemateriaal is het zand onder hoge druk op een promotieartikel aangebracht. Waardoor het oppervlak net zoals lasergraveren zal verdwijnen. Het logo verschijnt in reliëf en heeft een driedimensionaal effect, waardoor het haptisch te begrijpen is. Het logo valt niet alleen op, maar is ook voelbaar. Hieronder leggen we de exacte stappen in meer detail uit.
Deze techniek is eind 19e eeuw uitgevonden door de Amerikaan Benjamin Chew Tilghman. Hij blies zand door een buis om een oppervlak te graveren. Sindsdien is de technologie zich blijven ontwikkelen. Het wordt op verschillende gebieden gebruikt, bij het graveren van glas, het maken van sieraden en in de metaalindustrie.
Concreet voorbeeld: zandstralen gravering op een porseleinen kopje
- Het porselein wordt eerst grondig gereinigd en ontvet. Dit is de enige manier waarop de gravure er schoon en gelijkmatig uitziet op het oppervlak.
- Maak een preview van het gewenste logo
- Het sjabloon is op het te bedrukken stuk porselein gelijmd. Het andere gebied dat niet gegraveerd moet worden, is bedekt met een beschermfolie.
- De zandstraler ziet eruit als een geweer. Het is geladen met een speciaal straalmiddel. Dit is meestal fijn zand of ander fijnkorrelig materiaal.
- Pas de straal aan de bepaalde intensiteit van de gravering.
- Zet de beker in de zandstraling machine.
- Het logo wordt door de stralen op de mok gegraveerd.
- Dit proces gaat door totdat de gewenste intensiteit en diepte is bereikt.
- Het blootgestelde gebied met het sjabloon is nu behandeld met zandstralen. Het zand wordt met een pistool onder hoge druk op het oppervlak van het porselein aangebracht. Hierdoor ontstaat een gravure die handmatig is gedaan.
- Nadat het logo is gegraveerd, wordt het individuele item grondig ontdaan van de zandresten.
- Afwerking: Het stuk porselein kan vervolgens verder worden bewerkt, zoals glazuur e.d., om het dessin te benadrukken of beter te beschermen met een lak.
Materialen voor zandstraal gravering
Tegenwoordig kunnen we de zandstralen onderverdelen in vier groepen: minerale, synthetische, metallische en plantaardige materialen. Deze verschillen in hun verschillende maten. Hoe fijner het gegraveerde logo moet zijn, hoe fijner de korrels.
Er zijn dus verschillende materialen voor zandstraalgraveren. Het hangt af van het resultaat dat u wilt bereiken:
- Aluminiumoxide: een zeer hard materiaal dat zeer nauwkeurig graveren mogelijk maakt en geschikt is voor metalen, glas en keramiek.
- Glaskralen: deze zijn zeer geschikt voor glasoppervlakken. Ze produceren een mat, glad oppervlak.
- Kwartszand: bijzonder geschikt voor het reinigen van oppervlakken en voor het graveren van steen en beton. Het is bijzonder goedkoop.
- Kunststof straalmiddelen: Oppervlakken van kunststof en hout kunnen ermee worden bewerkt. Een zeer fijne, nauwkeurige gravure is mogelijk.
Voor en nadelen van zandstraal gravering
Voordelen:
- Permanente, diepe gravure
- De gravure is kras- en vaatwasmachinebestendig
- Kan gepast zijn op verschillende materialen zoals glas, porselein en keramiek
- Geen giftige chemische stoffen gebruikt
- Kan ook op grote oppervlakken toegepast worden.
Nadelen:
- Zeer luidruchtig proces, daarom isolatiebescherming op de werkplek vereist
- Genereert veel stof, daarom moeten beschermende maatregelen op de werkplek altijd aanwezig zijn.
- moeilijk uit te voeren op ongelijke objecten
- Expertise vereist om een nauwkeurige gravure te produceren
- Handmatig proces, dus tijdrovender en kostbaarder
- Logokleuren beperkt, omdat de binnenkleur van het materiaal tijdens de gravering naar boven komt.
Vergelijking van verschillende graveertechnieken
Wat is het verschil tussen zandstraalgraveren en lasergraveren?
Zowel zandstralen als lasergraveren is geschikt voor glas, metaal, keramiek en hout. De verschillen liggen in de manier waarop de techniek is uitgevoerd.
Gravering: De zandstraalgravure is mechanisch. Een straal zand wordt op het materiaal gericht. De druk veroorzaakt precieze sneden in het materiaal, dat wordt verplaatst en er ontstaat een driedimensionaal effect. Een laserstraal smelt of verdampt het materiaal. Hierdoor ontstaat de gravure, die zeer nauwkeurig is en fijne details heeft. Afbeeldingen in hoge resolutie zijn mogelijk.
Optiek: Bij zandstralen is het logo diep in het materiaal gedrukt. Er ontstaat een driedimensionaal effect, het logo is haptisch voelbaar. Bij lasergraveren wordt het logo in het materiaal gebrand. Er wordt een permanente gravering gemaakt. Lasergraveren smelt of verdampt het oppervlak, terwijl zandstralen het echt verslijt. Daarom ook een logo dat met de vingers voelbaar is.
Materialen: Materialen die typerend zijn voor zandstraalgraveren zijn glas, keramiek, metaal en steen. Lasergraveren is beperkt tot materialen zoals metaal, hout, leer en plastic.
Kosten: Lasergraveren is duurder omdat er speciale machines worden gebruikt. De kostprijs hangt uiteraard af van de grootte van het logo en het aantal te graveren producten.
Duurzaamheid: Graveren door zandstralen is dieper en duurzamer. en het logo door de lasergravure zijn permanent en moeilijk te beschadigen.
De keuze van de drukprocedure hangt dus af van welke artikelen u met het logo wilt verwerken. Zandstralen en lasergraveren zijn geschikt voor permanente gravering. Deze zijn echter altijd in de kleur van het object, omdat ze in het materiaal zijn geslepen of gelaserd.
Koffiekopjes en glazen als elegante relatiegeschenken
Zoals we al zeiden, is zandstraalgraveren bijzonder geschikt voor porseleinen voorwerpen. Ook glas en keramiek zijn materialen die met deze techniek bewerkt kunnen worden. De gravure geeft het logo een nobele uitstraling. Heeft u bijvoorbeeld een café of restaurant en wilt u uw logo laten graveren op glazen koffiebekers, dan krijgt u een uniek ontwerp.
In ons online assortiment vind je ook kopjes en mokken van porselein die geschikt zijn voor deze druktechniek. Laat bijvoorbeeld een porseleinen koffiemok graveren als relatiegeschenk.
Zandstralen graveren is niet zo gebruikelijk in reclamemedia als bijvoorbeeld lasergraveren. Maar het resultaat is subtiel en precies. Het ontwerp verschijnt in een elegante afwerking op glazen kopjes. Op keramische mokken krijgt het logo een driedimensionaal effect en daarmee een heel bijzondere uitstraling waarmee u zich zeker onderscheidt van de standaard mokken van uw concurrenten.
Was je al bekend met deze graveertechniek? Heeft u wel eens promotieartikelen laten graveren met zandstraling? Hoe is jouw ervaring?