Fairtrade, een concept waar iedereen wel eens van gehoord heeft. Maar wat is Fairtrade en hoe werkt het? Elke week tijdens onze wekelijkse boodschappen in de supermarkt komen we het logo van Fairtrade tegen op verschillende producten. Maar wat is Fairtrade? Wat houdt dit precies in en hoe werkt Fairtrade? Waarom is Fairtrade nodig en wat jij kan doen om dit keurmerk te ondersteunen voor een betere toekomst van de kleinschalige boeren in Azië, Afrika en Zuid-Amerika! Fairtrade is een verhaal over mensen, ecologie, duurzaamheid en onze toekomst. Daar gaan wij wat dieper op induiken! Lees snel verder en ontdek de eerlijke handel omtrent het keurmerk van Fairtrade.
Fairtrade: Eerlijke handel
Fairtrade helpt boeren en hun werknemers in verschillende ontwikkelingslanden een betere handelspositie te verwerven. Zodat zij een goede prijs krijgen voor hun producten, hun arbeidsintensieve werk en daarvan kunnen leven. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te kunnen investeren in een duurzame toekomst! Met behulp van het keurmerk Fairtrade streeft de wereldwijde beweging naar een wereld met eerlijke, gelijke kansen voor iedereen.
Fairtrade heeft een aantal voordelen voor de kleinschalige boeren. Velen leven namelijk dagelijke in onzekerheid over hun inkomen. Er zijn diverse factoren die invloed op hun inkomen kunnen hebben. Denk aan het klimaat, een storm, droogte, sterke fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst misschien niet eens genoeg is om het gezin te kunnen onderhouden. Zonder genoeg compensatie kunnen deze kleinschalige boeren niet investeren in betere apparatuur en machines voor hun ondernemingen. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen zij niet investeren in hun gemeenschap. Bijvoorbeeld een waterput, betere wegen, machines, ziekenhuizen en scholen. De armoede zal in stand blijven.
Dat is waar Fairtrade een verandering aan wil maken. Deze vicieuze cirkel wordt doorbroken door standaarden neer te zetten die boeren de mogelijkheden biedt zichzelf en hun gemeenschap te ontwikkelen.
Samen kunnen we een verschil maken!
Een belangrijk aspect van Fairtrade is de samenwerking van kleinschalige boeren. Krachtenbundeling om de positie van kleinschalige boeren te versterken is daarom de eerste, niet te missen, stap in dit proces. Fairtrade werkt daarbij met organisaties en niet met individuele boeren.
De voordelen van samenwerking.
- Organisatievorming geeft boeren een betere positie om te onderhandelen met de potentiële kopers van hun producten. Zo worden zij niet tegen elkaar uitgespeeld om een lagere prijs voor de koper te creëren.
- Organisatievorming brengt overigens ook schaalvergroting. Samen kunnen boeren betere middelen aanschaffen voor hun productie en oogst. Ook transport, landbouwmiddelen, export en verwerking kan samen worden geregeld.
- Coöperatieleden krijgen goede training over bijvoorbeeld vergroting van productie en kwaliteitsverbetering. Daarnaast kunnen zij ook ideeën uitwisselen over best practices en beter duurzame landbouw.
- Boeren kunnen gezamenlijke invloed hebben op de ontwikkeling van hun community. Door investeringen in technische ondersteuning en logistiek.
Naast de kleinschalige boeren, komen ook plantages voor een aantal producten in de aanmerking voor de certificatie. Daar treedt Fairtrade op voor betere standaarden gericht op het bestaan van werknemers op zo´n plantage. Plantagewerk gaat namelijk vaak samen met erg lage lonen en slechte werkomstandigheden. Vakbonden zijn vaak ook op afstand gehouden door de plantages. Fairtrade helpt hier de meest kwetsbare groep, in dit geval dus de werkers, zoals seizoenarbeiders en tijdelijke arbeidskrachten.
Inmiddels zijn er wereldwijd 1210 boerencoöperaties aangesloten bij Fairtrade.
Eerlijk & duurzame voorwaarden voor boeren
Importeurs en exporteurs kopen producten van boeren op bij de boerencoöperaties. Om voor boeren inkomenszekerheid te verbeteren stelt Fairtrade een aantal strikte handelsvoorwaarden.
Kopers die producten afnemen bij Fairtrade boerenorganisaties zijn verplicht om een minimumprijs te betalen. Deze minimumprijs zal de boeren in staat stellen hun duurzame productiekosten te dekken.
De Fairtrade premie is ook een cruciaal voordeel voor de boerencoöperaties om zichzelf verder te kunnen ontwikkelen. De coöperaties ontvangen van hun kopers een premie bovenop de prijs die zij betalen voor de producten. De democratische boerenorganisaties beslissen dan samen waar deze premie vervolgens heengaat. Bedrijfsontwikkeling voor de boeren zoals verbetering van productiviteit, kwaliteit en infrastructuur. Voor werknemers komt dit ten goede aan onderwijs en gezondheidszorg.
Als we een kijkje nemen bij sociale en milieucriteria zijn er ook verschillende eisen voor de boeren en coöperaties zelf waar ze aan moeten voldoen. Fairtrade staat voor duurzame productie en ontwikkeling. De basis hiervoor is dan natuurlijk ook milieuvriendelijke landbouw. Respect voor arbeidsrechten en transparantie staan ook hoog in het vaandel. Niet te vergeten, is de eerlijke democratische werkwijze in boerencoöperaties erg belangrijk.
De Fairtrade standaarden.
Fairtrade international heeft een aantal standaarden vastgesteld die ervoor zorgen dat kleinschalige boeren een sterke onderhandelingspositie hebben in hun sector.
Hierbij de belangrijke criteria voor boerenorganisaties:
We hebben het al gehad over de minimumprijs waaraan kopers moeten voldoen om producten te afnemen bij Fairtrade boerenorganisaties. Naast deze minimumprijs is het een belangrijke criteria voor Fairtrade om lange termijn handelsrelaties op te zetten. Zo is er zekerheid aangeboden dat er een lange termijn handelsrelatie tussen boeren en hun afnemers is opgezet.
Belangrijkste handelscriteria:
- Transparantie: In het inkoopbeleid en productieproces staat transparantie centraal. Daarnaast is het ook essentieel. Ingrediënten moeten op een simpele wijze getraceerd kunnen worden. Fairtrade producten moeten ook gescheiden worden van conventionele producten om vermenging te voorkomen. Alle ingrediënten moeten ingekocht zijn bij bedrijven die overigens ook geregistreerd zijn bij Fairtrade of bij FLOW-Cert.
- De samenstelling van producten: Voor producten die bestaan uit één ingrediënt, moet 100% van dat specifieke product, Fairtrade gecertificeerd zijn om überhaupt het keurmerk te mogen dragen. Voor andere samengestelde producten geldt dat ten minste 20% van de ingrediënten afkomstig moet zijn van Fairtrade gecertificeerde boerenorganisaties.
- Ontdek meer over de fair trade standaarden!
Controle: Om te garanderen dat de bovenstaande regels goed nageleefd worden, moet er natuurlijk regelmatig een controle plaatsvinden, dit gaat volgens de volgende wijze:
- Kwartaalrapportage: Per kwartaal stuurt de licentiehouder een rapportage, dit geeft een overzicht over aankopen, verwerking en verkoop van producten met het Fairtrade keurmerk. Dit rapport gaat naar Fairtrade Nederland om gebruikt te worden voor controle en berekeningsdoeleinden.
- Zo zijn er ter plekke controles van gekwalificeerde inspecteurs, het controlepunt. Dit gaat via een onafhankelijke certificering organisatie: FLO-Cert.
- De online producten database. Hier kan u de exacte informatie over alle Fairtrade producten in. Op basis van deze informatie wordt het beoordeeld na het kijken naar de samenstelling en herkomst van het product. Alleen als dit voldoet aan de richtlijnen mag het product het keurmerk bevatten.
Fairtrade bevordert mensenrechten.
Mensenrechten staan centraal bij Fairtrade en hun missie voor eerlijke handel. Er zijn natuurlijk vele mensenrechten, zoals het recht op leven, onderdak, geen discriminatie, gezondheid, vrijheid van meningsuiting en meer. Daar valt natuurlijkheid ook arbeidsrechten onder. Bijvoorbeeld het recht op een leefbaar loon en inkomen.
Daarom zijn de sustainable development goals in 2015 aangenomen. Zij vormen de duurzame ambitie en agenda. Voor een wereld zonder armoede, honger, met gelijke kansen voor iedereen. Alleen samen kunnen we hiervoor een impact maken. Op de gebieden van maatschappij, politiek en markt.
Fairtrade bevordert mensenrechten in handelssectors door strikte mensenrechten en milieu standaarden te hanteren door boerencoöperaties hierop te trainen. Boeren en arbeiders staan ook centraal bij Fairtrade en actief betrokken in beleidsbeslissingen. Daarnaast is er natuurlijk onafhankelijke verificatie en controle, campagnes op gebied van eerlijke handel en een inzet op ondersteunende programma´s met lokale partners.
Wereldwijd staat er dan ook een samenwerking met duizenden bedrijven om de naleving te bevorderen. Om voor en met boeren en hun medewerkers de omstandigheden te verbeteren. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste het feit dat de positie van boeren en werknemers te bevorderen. Daarbij ook transparantie en mensenrechten te ondersteunen. Zo werken we samen naar een betere wereld toe, gelijke kansen voor iedereen!
We kunnen allen ons steentje bijdragen aan een betere wereld. Zo hebben wij ook een steeds grotere duurzame relatiegeschenken categorie en zijn er ook Fairtrade totebags beschikbaar om te laten bedrukken met jouw bedrijfslogo. Perfect om als bedrijf op een duurzamere manier promotie te maken.