Het goed schoonmaken van uw waterfles is essentieel om de groei van bacteriën en nare geuren te voorkomen. Waterflessen zijn praktisch, zuinig en milieuvriendelijk en worden dagelijks gebruikt. Door voor een herbruikbare fles te kiezen, kunt u uw plasticverbruik aanzienlijk verminderen en kunt u uw fles op elk gewenst moment bij verschillende waterpunten bijvullen.
Omdat het echter ontworpen is voor langdurig gebruik, is regelmatig en zorgvuldig onderhoud noodzakelijk om het zo lang mogelijk in goede staat te houden. Hieronder vindt u een gids met natuurlijke en effectieve tips voor het goed schoonmaken van uw waterfles.
· Wat heb ik nodig om mijn waterfles schoon te maken?
Om uw waterfles grondig schoon te maken, heeft u het volgende nodig:
- Warm water;
- Zeep of afwasmiddel;
- Een tandenborstel, een spons of een flessenborstel;
- Zuiveringszout of witte azijn;
- Nog een voorbeeld: bruistabletten voor in flessen of voor tandheelkundige apparatuur.
· Maak uw waterfles schoon voor het eerste gebruik
U heeft een mooie waterfles met logo van uw bedrijf ontvangen en wilt deze snel gebruiken. U moet het dan in ieder geval voor gebruik afspoelen. Indien mogelijk is het het beste om het te wassen, inclusief de dop en de verzegeling. Om dit te doen, kunt u beginnen met het toevoegen van een paar druppels afwasmiddel aan de binnenkant en dit vervolgens goed naspoelen. Deze stap is erg belangrijk om stof en eventuele resten na productie of opslag te verwijderen.
Goed om te weten: het is zelfs aan te raden om dit proces na elk gebruik te doen.
· Mijn plastic of roestvrijstalen waterfles schoonmaken
Ons eenvoudigste advies voor plastic of roestvrij staal is om ten minste één keer per dag een paar druppels afwasmiddel met warm water in de fles te gieten, de fles goed af te sluiten en te schudden. Open het vervolgens en schrob met een lange, schone borstel om alle resten te verwijderen.
Maak vooral de flessenhals en de dop goed schoon met een spons en zeep. Het is juist hier dat bacteriën zich kunnen ophopen.
Spoel de fles vervolgens goed om om de zeep resten te verwijderen.
Let op: Giet geen te heet water in de plastic fles. Sterker nog, het kan beschadigd en vervormd raken.
· Hoe maakt u een geurloze waterfles schoon?
Is de waterfles gevuld met andere dranken dan water? Dan moet u extra aandacht besteden aan het schoonmaken. Of het nu gaat om koffie, suikerhoudende dranken, thee of citroensap: als u het niet direct wast, kan er schimmel ontstaan.
Maak je geen zorgen, er bestaan oplossingen!
Natriumcarbonaat
Als u uw waterfles met een suikerhoudende drank hebt gevuld of hem gewoon met de dop erop hebt bewaard, is zuiveringszout een geweldig hulpmiddel.
- Eerst moet een fles op de normale manier gewassen worden met water en afwasmiddel;
- Vul het vervolgens met heet water (niet te heet voor plastic) en voeg een theelepel zuiveringszout toe;
- Schud het om het gelijkmatig door de fles te verdelen en laat het een aantal uren of zelfs een nachtje weken;
- Spoel het ten slotte grondig af en laat het ondersteboven drogen om uit te lekken.
Witte azijn
Het is zeker mogelijk om hetzelfde met witte azijn te doen. Meng ongeveer de helft van de witte azijn met het hete water en laat het even staan. Denk eraan de fles helemaal te vullen, tot deze de flessenhals raakt.
En voor kurk?
De dop is van cruciaal belang voor de geur en de reinheid van uw fles. Eigenlijk is het vooral op deze plek dat bacteriën zich ontwikkelen. Zorg ervoor dat u het apart schoonmaakt met water en zeep. Draai indien mogelijk de verzegeling los en was deze ook schoon, bijvoorbeeld met een tandenborstel. Net als de fles, week je ze in heet water met witte azijn of zuiveringszout voor een grondige reiniging.
Extra tip: bruistabletten
Een minder bekende, maar effectieve truc zijn bruistabletten voor flessen, kunstgebitten en andere gebitshulpmiddelen.
Vul uw fles eerst met lauw water en afwasmiddel, en voeg er een tablet aan toe. Laat het minimaal 20 minuten staan.
Dankzij de belletjes die ontstaan bij het bruisen, komt het vuil los. Bovendien elimineren deze tabletten potentiële bacteriën en zijn ze een product voor mond- en tandhygiëne.
· Fouten die u absoluut moet vermijden
Gebruik vooral nooit bleekmiddel om te desinfecteren. Hoewel het 100% van de bacteriën doodt, is het extreem giftig en agressief en kan het het materiaal waarvan uw fles is gemaakt, beschadigen. De hierboven genoemde schoonmaaktechnieken zouden in staat moeten zijn om alle bacteriën te doden en schimmel en nare geuren te verwijderen.
Het is ook ten zeerste af te raden om uw waterfles in de vriezer te leggen. Dit komt omdat de hoeveelheid bevroren vloeistof meer ruimte inneemt en er een risico bestaat dat de fles explodeert. U kunt dan kiezen voor een geïsoleerde hoes, die de temperatuur langer vasthoudt, of investeren in een geïsoleerde fles of thermoskan.
· Kan ik mijn fles in de vaatwasser schoonmaken?
Het is prima mogelijk om uw fles in de vaatwasser te zetten. Sommige fabrikanten raden dit echter af om beschadigingen aan de decoratie, zoals prints of het materiaal, te voorkomen. Je kunt de dop en de pakking los van elkaar plaatsen.
· Houd mijn waterfles schoon
Nadat u de fles grondig hebt gewassen en hebt laten drogen, moet u deze beslist open bewaren, dat wil zeggen met de dop eraf gedraaid en verwijderd. Hierdoor kan de lucht vrij circuleren en wordt verdere schimmelvorming en de vorming van onaangename geuren voorkomen. Om het opnieuw te gebruiken, spoelt u het af om stof te verwijderen. Vervolgens is het weer klaar voor gebruik.
· Wanneer moet ik mijn waterfles schoonmaken?
Het is aan te raden om uw waterfles elke dag schoon te maken. Dit is echter wel noodzakelijk nadat u iets anders dan water hebt toegevoegd (bijvoorbeeld thee, sap of een suikerhoudende drank). Als de wc alleen met water gevuld is, is dagelijks spoelen met heet water en zeep voldoende. Maak de wc een of twee keer per week grondig schoon met witte azijn, zuiveringszout of tabletten.
Hieronder leest u waarom u deze regelmatige schoonmaakbeurt nodig heeft.
1- Zorg voor hygiëne: een slecht onderhouden waterfles kan een broedplaats worden voor bacteriën en microben, vooral vanwege de vochtigheid en stilstaand water. Regelmatig schoonmaken helpt deze ongemakken te voorkomen en mogelijke gezondheidsrisico’s te beperken.
2- Behoud een aangename smaak: De ophoping van resten, mineralen en onzuiverheden in de fles kan de smaak van het water of de drankjes die u erin giet, veranderen. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de smaak intact blijft en dat u bij elk gebruik meer plezier beleeft.
3- Verleng de levensduur van de fles: Zonder regelmatige reiniging kunnen afzettingen zich ophopen en de wanden van de fles verzwakken, waardoor de slijtage wordt versneld. Door het regelmatig schoon te maken, zorgt u ervoor dat de container langer meegaat en in goede staat blijft.
· Hoe maakt u een waterfles schoon? Samenvattingstabel
Hieronder vindt u een overzichtstabel van de verschillende methoden voor het reinigen en onderhouden van uw waterfles:
Probleem | Oplossing | Aanbevolen frequentie |
Dagelijks schoonmaken | Warm water + afwasmiddel | Na elk gebruik |
Diepe reiniging | Heet water + witte azijn of zuiveringszout | 1 à 2 keer per week |
Elimineer nare geurtjes | Week met water + bicarbonaat of witte azijn | Zodra er geuren verschijnen |
Het reinigen van de dop en hals | Apart wassen met zeep + tandenborstel | Regelmatig (elke 2-3 dagen) |
Gebruik van bruistabletten | Warm water + bruistablet | Af en toe, voor een betere reiniging |
Absoluut vermijden | Bleekmiddel, water te heet voor plastic, diepvries | Nooit gebruiken |
Opbergen na het wassen | Aan de lucht drogen, fles openen | Na elke wasbeurt |
Met deze praktische gids kunt u uw waterfles eenvoudig onderhouden en de levensduur ervan verlengen, terwijl u tegelijkertijd zorgt voor hygiënisch gebruik.
· Conclusie: al onze tips voor het schoonmaken van je waterfles
Het verzorgen van uw waterfles is een eenvoudige stap waarmee u de hygiëne waarborgt, de smaak van uw dranken behoudt en de levensduur ervan verlengt. Door een paar gewoontes aan te leren, zoals dagelijks schoonmaken met zeepsop en regelmatig grondig reinigen met witte azijn of zuiveringszout, houdt u uw waterfles schoon en geurvrij. Met deze tips kunt u met een gerust hart van uw waterfles genieten. U kunt ze aan uw medewerkers aanbieden om de CO2-voetafdruk van uw bedrijf te verkleinen.