Merken, inkopers en distributeurs zijn steeds meer geïnteresseerd in het aantonen van hun inzet voor het milieu en de beperkte impact van hun acties op de planeet. Dit komt vooral door de opkomst van de koolstofarme economie en duurzame mondiale ontwikkeling, die het hergebruik en de recycling van materialen bevorderen om de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare hulpbronnen te verminderen. Uit een rapport van Nielsen blijkt dat 73% van de consumenten wereldwijd bereid is hun consumptiegewoonten te veranderen om hun impact op het milieu te verkleinen. Dit feit heeft ertoe geleid dat bedrijven het belang van het implementeren van duurzame maatregelen in hun bedrijfscultuur zijn gaan inzien. Hierbij speelt het GRS-certificaat een sleutelrol als het gaat om garantie.
· Wat is het GRS-certificaat?
Het GRS-keurmerk, wat staat voor Global Recycled Standard, is een internationale norm die garandeert dat producten gemaakt zijn van gerecyclede materialen en voldoen aan alle milieu- en sociale eisen.
Dit is een certificering die wordt uitgegeven door Textile Exchange, een wereldwijde non-profitorganisatie die zich inzet voor een positieve impact op het klimaat en het milieu in de mode-, textiel- en kledingindustrie. Momenteel hanteert deze instelling de meest geavanceerde normen ter wereld, zodat bedrijven die het GRS-certificaat behalen, kunnen aantonen dat zij zich daadwerkelijk inzetten voor duurzame waarden en de planeet.
Het is belangrijk om te weten dat de GRS-norm zowel geldt voor gerecyclede grondstoffen als voor halffabricaten en eindproducten die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. In die zin worden verschillende soorten gerecyclede materialen geaccepteerd. Voorbeelden hiervan zijn textiel, kunststoffen, glas, leer en metaal.
· De doelstellingen die met deze certificering worden nagestreefd
De missie van Textile Exchange met dit project was om de transparantie en veiligheid van gerecyclede vezels te vergroten. Om dit te realiseren, werden drie duidelijke doelstellingen geformuleerd: het op elkaar afstemmen van de definities van ‘gerecycled’ in verschillende toepassingen, het verifiëren van het gerecyclede gehalte van producten en het bieden van een middel voor weloverwogen aankoopbeslissingen.
Bovendien bevat het GRS-certificaat vier analyse- en nalevingssecties:
- Vereisten voor gerecycled materiaal: zorg voor de aanwezigheid en kwaliteit van gerecycled materiaal in eindproducten.
- Milieuprincipes: Verminder de schadelijke impact van de productie.
- Sociale principes: Zorgen voor een milieuvriendelijkere productverwerking.
- Chemische vereisten: bevorder een hoger percentage gerecycled materiaal in producten. Het gebruik van het GRS-logo op producten is uitsluitend toegestaan voor producten die meer dan 50% gerecyclede materialen bevatten.
· Voor wie is het bedoeld?
De Global Recycling Standard is bedoeld voor bedrijven zoals recyclingbedrijven, fabrikanten van halffabricaten en eindproducten, distributeurs en merken die erkenning willen voor het gebruik van gerecyclede producten en het toepassen van verantwoorde praktijken.
Tot de belangrijkste geïnteresseerde sectoren behoren bedrijven die actief zijn in de textielindustrie en het hele proces dat daarbij hoort. Van recyclen, spinnen en breien tot bedrukken, naaien, ontpitten, weven en verven bijvoorbeeld.
Er zijn ook organisaties die praktijken ontwikkelen in de wereld van kunststoffen. Enkele voorbeelden zijn mechanische en chemische recycling, versnippering, extrusie, vormen, gieten en de productie van verpakkingen.
Tot slot zijn er nog producenten uit de cosmetica- en voedingsmiddelenindustrie. Hieronder vallen onder andere fabrikanten van verpakkingen op basis van gerecyclede materialen, merken en distributeurs die verpakkingen op basis van gerecyclede materialen gebruiken.
· Stap-voor-stap-verificatie: zo werkt het GRS-label
Om te garanderen dat aan alle vereisten wordt voldaan, hanteert Textile Exchange een nauwkeurig proces in vijf stappen. Er moet ook aan worden toegevoegd dat het hele proces de deelname en het beheer van verschillende belanghebbenden vereist. Dit zijn leveranciers, producenten, merken en retailers van over de hele wereld.
- Verificatie van gerecycled materiaal: Materialen worden geverifieerd om te controleren of ze voldoen aan de ISO-definitie van de term ‘gerecycled’. Er wordt op gewezen dat zowel pre-consumer- als post-consumermaterialen worden geaccepteerd.
- Verantwoorde productie: Om het GRS-label te krijgen, is het essentieel dat een bedrijf voldoet aan strenge sociale en milieueisen. Bovendien is het gebruik van schadelijke chemicaliën in gecertificeerde producten niet toegestaan.
- Chain of custody: verantwoordelijk voor het volgen van vezels in elke fase van het productieproces. Dat wil zeggen dat het garandeert dat de identiteit van de gerecyclede inhoud behouden blijft, van de grondstof tot het eindproduct.
- Betrouwbare certificering: een onafhankelijke, professionele certificeringsinstantie controleert elke fase van de toeleveringsketen. Hiermee wordt het imago en de exclusiviteit van het certificaat gewaarborgd, omdat het alleen wordt toegekend aan bedrijven en producten die daadwerkelijk aan de eisen voldoen.
- Etiketteringsproces: Zodra is geverifieerd dat producten aan alle eisen voldoen, kunnen ze worden voorzien van het GRS-logo. Dit proces is vooral belangrijk om veilige communicatie te bevorderen tijdens de aankoopbeslissing.
· Hoe kunt u een Textile Exchange-certificering behalen?
Hoewel we de stappen hebben beschreven die de organisatie neemt om te bepalen of een bedrijf de GRS-certificering verdient, willen we u graag vertellen wat u zelf moet doen als u wilt dat uw producten het GRS-label krijgen.
Allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken dat het hier om een vrijwillig certificaat gaat. Dat wil zeggen dat alleen de bedrijven die het label willen, het desbetreffende proces en de bijbehorende stappen moeten doorlopen.
De eerste stap bij het aanvragen van auteurschap is bepalen met welke accreditatie-instantie u wilt samenwerken. Dit proces wordt uitgevoerd door externe instanties die geaccrediteerd zijn door Textile Exchange en onder een licentieovereenkomst vallen.
Vervolgens, en vóór aanvang van de beoordeling, dient het volledige aanvraagformulier ASR-206 Certificatie-instelling te worden ingediend. Zodra uw aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u een factuur voor de aanvraagkosten. Deze moeten worden betaald voordat we uw aanvraag in behandeling kunnen nemen.
Zodra de aanvraag volledig is en het betreffende bedrijf heeft aangetoond over de juiste kwalificaties te beschikken, wordt de aanvraag voorlopig geaccepteerd.
Als u vragen heeft, raden wij u aan contact op te nemen met Textile Exchange via het contactformulier.
· Voordelen van GRS-producten
Zoals we in dit artikel hebben gezien, is de belangrijkste meerwaarde van het GRS-label de garantie die het biedt omtrent de herkomst van de producten en hun inzet voor het milieu.
Het verkopen of kopen van GRS-gecertificeerde artikelen biedt echter nog veel meer voordelen. Het vergroot namelijk de geloofwaardigheid en transparantie van merken op het gebied van duurzaamheid. Bedrijven kunnen aantonen dat producten een daadwerkelijk percentage gerecycled materiaal bevatten en dat hun productieproces voldoet aan verantwoorde sociale en milieucriteria. Hierdoor versterken ze hun reputatie en wekken ze meer vertrouwen. Het is een goede manier om jezelf te onderscheiden van de concurrentie, een publiek aan te trekken dat zich meer bewust is van het milieu en om de zogenaamde groene marketing te versterken.
Met andere woorden, gezien de groeiende bezorgdheid over het welzijn van de planeet en de toename in het aantal duurzame gewoonten, is het essentieel om aan te tonen dat uw bedrijf zich inzet voor de productie van milieuvriendelijke producten. Daarom voegen wij bij Gift Campaign steeds vaker allerlei producten met het GRS-label toe aan onze relatiegeschenkencatalogus. Wij nodigen u uit om ze te ontdekken!