De last van stress op het werk is een hardnekkige realiteit in de professionele wereld, die een duidelijke stempel drukt op de mentale en fysieke gezondheid van velen. Uit data van 2022 blijkt dat volgens statistieken van de Raad van de Europese Unie 27% van de werknemers in Europa last heeft van stress, depressie en angst.
Deze cijfers tonen de omvang aan van de uitdaging waarmee hedendaagse werknemers zijn geconfronteerd. Naast deze verontrustende observatie onderzoekt dit artikel diepgaand de verschillende oorzaken van stress op het werk. De schadelijke gevolgen ervan, en presenteert het concrete strategieën om er effectief mee om te gaan. Het begrijpen van en reageren op deze plaag wordt dus essentieel voor het bevorderen van een gezonde professionele omgeving. Dit bevordert betere individuele ontwikkeling.
· Hoe definieer je stress op het werk?
Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie): “Werkstress ontstaat wanneer werknemers geconfronteerd zijn met eisen en druk op het werk die hun vaardigheden en middelen te boven gaan. waardoor hun vermogen om ermee om te gaan in gevaar komt.”
Het is belangrijk om te benadrukken dat stress niet uitsluitend negatief is, maar ook een positieve dimensie kan hebben, bekend als ‘positieve stress’ of ‘eustress’. Dit bovenstaande vertegenwoordigt een gematigde spanning die de motivatie, concentratie en productiviteit stimuleert en zo mogelijkheden biedt voor persoonlijke en professionele groei.
Negatieve stress of angst ontstaat echter wanneer de werkeisen de beschikbare middelen overschrijden, wat schadelijke gevolgen heeft voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van individuen. Het onderkennen van deze twee aspecten van stress is van cruciaal belang voor het ontwikkelen van passende strategieën om het professionele welzijn te bevorderen.
· De oorzaken van stress op de werkvloer
De oorzaken van stress in de professionele omgeving zijn divers en hangen af van de context, de aard van de missies en de interpersoonlijke relaties die binnen het team tot stand zijn gekomen. Hieronder presenteren we een lijst met voorbeelden die deze potentieel stressvolle situaties illustreren.
- Werkoverbelasting: te hoge professionele eisen, deadlines of een onhaalbare werkvolume.
- Conflicterende persoonlijke relaties: Moeilijke relaties met collega’s of managers kunnen een bron van constante stress zijn.
- Slechte arbeidsomstandigheden: defecte apparatuur, oneerlijk en inadequaat beleid en gebrek aan erkenning kunnen een sterke impact hebben op het welzijn van werknemers.
- Onstabiele werkzekerheid: onzekerheden met betrekking tot baanzekerheid kunnen een angstwekkend klimaat creëren, dat de financiële stabiliteit en het emotionele welzijn van individuen aantast. De potentiële dreiging van het verliezen van een baan of de onzekerheid van contracten voor bepaalde tijd kunnen chronische stress veroorzaken en de motivatie aantasten.
- Communicatieproblemen: Communicatieproblemen, zoals niet-gedeelde informatie of misverstanden, kunnen tot stressvolle situaties leiden.
- Moeilijkheden om werk en privéleven in evenwicht te brengen: Wanneer de eisen van het werk inbreuk maken op de tijd en energie die aan het persoonlijke leven worden besteed, ontstaat er een onevenwichtigheid. Werknemers kunnen zich overweldigd voelen door de werkdruk, waardoor er geen tijd meer is voor hobby’s, familierelaties of gewoon om hun batterijen op te laden.
· Onze tips voor het omgaan met stress op de werkvloer
Het beheersen van stress is essentieel voor het behouden van goede gezondheid, fysiek en mentaal. Hier zijn enkele praktische tips om houw te helpen omgaan met de dagelijkse stress:
1- Review uw organisatie
Voor een beter tijdmanagement is het belangrijk om uw organisatie onder de loep te nemen. Takenlijsten, ook wel to do-lijsten genoemd, blijken daarbij een waardevol hulpmiddel. Door een gedetailleerde lijst met activiteiten op te stellen, deze te prioriteren en deadlines te stellen, creëert u een structuur die bevorderlijk is voor een effectiever beheer van uw tijd. Deze lijsten dienen als dagelijkse maatstaf, vergemakkelijken regelmatige herevaluatie van prioriteiten en helpen stress te verminderen door een duidelijke visie te geven op de te bereiken doelstellingen. Uiteraard is het van cruciaal belang dat deze to-do-lijstjes realistisch zijn en geen bron van extra druk worden.
2- Beheer de volgorde van uw prioriteiten
Het is essentieel om taken in te delen op basis van hun impact. Door de urgente en belangrijke zaken te identificeren en daarmee te beginnen, worden de efficiëntie en impact van het werk gemaximaliseerd. Deze aanpak helpt bij het voldoen aan de onmiddellijke eisen en zorgt er tegelijkertijd voor dat zinvolle taken op de lange termijn worden volbracht, waardoor de stress van deadlines en de dagelijkse druk tot een minimum wordt beperkt.
3- Ga akkoord met het delegeren van taken
Erkennen dat je niet alles zelf kunt doen, is een sleutel tot gebalanceerde tijdmanagement. Door verantwoordelijkheden te delegeren aan competente collega’s, komt er tijd vrij om u te concentreren op essentiële taken en taken die specifieke expertise vereisen. Deze praktijk bevordert ook de ontwikkeling van teamvaardigheden, versterkt het wederzijds vertrouwen en draagt bij aan een meer collaboratieve en efficiënte werkomgeving.
4- Neem pauzes
Regelmatig pauzeren is cruciaal voor het behouden van een optimale productiviteit en concentratie. Met deze pauzes kunt u uw batterijen mentaal en fysiek opladen, waardoor stress en vermoeidheid worden verminderd. Of het nu gaat om korte pauzes overdag of langere pauzes tussen taken, ze bevorderen de mentale helderheid en creativiteit en voorkomen burn-out. Met deze aanpak kunt u met frisse ogen en hernieuwde energie terugkeren naar uw taken, waardoor de kwaliteit van het uitgevoerde werk wordt verbeterd.
5- Zorg voor een stabiele levensstijl
Hecht bijzonder belang aan de slaapkwaliteit door een gebalanceerde nacht en ochtendroutine vast te stellen, een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor het slapen, en elektronische schermen voor het slapengaan te vermijden. Het garanderen van een gebalanceerd dieet door de voorkeur te geven aan fruit, groenten, eiwitten, volle granen en gezonde vetten, terwijl je overtollige suikers en stimulerende middelen weglaat, helpt een stabiele levensstijl te behouden. Ten slotte is regelmatige lichaamsbeweging een uitstekende manier om endorfine vrij te maken, de slaap en de eetlust te reguleren en zo bij te dragen aan een gezond en evenwichtig leven.
6- Begrijp waar stress vandaan komt
Hoewel sommige oorzaken van stress voor de hand liggend lijken, blijven ze voor sommige individuen soms onduidelijk. Onze reacties op situaties zijn nauw bepaald door onze persoonlijkheid, onze individuele geschiedenis en zelfs onze perceptie van de wereld om ons heen. Bovendien mogen de schadelijke gevolgen van stress niet worden verwaarloosd, wat het belang benadrukt van het zoeken naar professionele ondersteuning wanneer dat nodig is. Het is essentieel om te erkennen dat het geen schande is om hulp te zoeken bij competente professionals om de bronnen van stress beter te begrijpen en te beheersen, waardoor het mentale en emotionele welzijn wordt bevorderd.
7- Neem een positieve houding aan
Wij zeggen nee tegen negatieve gedachten! In plaats daarvan geven we er de voorkeur aan onze geest te voeden met optimistische en constructieve gedachten. Door een positieve houding aan te nemen, versterken we onze veerkracht bij uitdagingen, verbeteren we ons emotionele welzijn en bevorderen we harmonieuzere interacties met de mensen om ons heen. Met optimisme, geven we onszelf de kans om obstakels om te zetten in kansen om te leren en te groeien. Door een positieve mentaliteit te cultiveren, dragen we dus niet alleen bij aan onze persoonlijke ontwikkeling, maar ook aan een omgeving die bevorderlijk is voor motivatie en succes.
Hoewel we manieren hebben onderzocht om stress op het werk te beheersen, is het essentieel om te erkennen dat het gesprek over dit onderwerp moet zijn voortgezet. Bedrijven, werknemers en HR-professionals spelen een cruciale rol bij het creëren van werkomgevingen die bevorderlijk zijn voor het welzijn. Door een open dialoog aan te moedigen, een beleid voor stressbeheersing te implementeren en een cultuur van wederzijdse steun te bevorderen, kunnen we hopen een professionele toekomst te creëren waarin stress beter is besproken, begrepen en, waar mogelijk, verminderd is. Heeft u enige ervaring op dit gebied en wilt u deze met ons delen? Heeft u focusgroepen binnen uw bedrijf? Laat het ons weten in de reacties.