Wanneer u besluit om promotionele merchandising te maken, is het naast het selecteren van de gadget essentieel om een geschikte afdruktechniek te kiezen. Om de visie en missie over te brengen bij de juiste doelgroep. Het doel is duidelijk om de aandacht van de consument te trekken en geassocieerd te zijn met een positieve herinnering.
Over het algemeen is zeefdruk of tampondruk populair wanneer je eenvoudige logo’s wilt reproduceren. Daarnaast is er digitaal printen wat gebruikt wordt voor logos en afbeeldingen die veel verschillende kleuren bevatten.
Maar als u een professionele en strakke uitstraling wilt geven, waar kunnen we dan voor kiezen? Lasergraveren helpt ons, maar helaas is het niet ideaal voor alle materialen. Bovenal is het kleurloos, omdat het het oppervlak van het product verbrandt. Dus wat te doen?
De geschiedenis van borduren.
Waarschijnlijk is het uitgevonden in het Oosten, en gebruikt in Italië, vooral op Sicilië, rond het jaar 1000. Borduren was een kunst dat in weefateliers is gebruikt om de kleding van belangrijke mensen op politiek-religieus niveau te verfraaien. In feite is het woord borduren afgeleid van het Arabische “ragm (racam)” en betekent “onderscheidend teken of ontwerp”. Borduurwerk was een teken van hoge sociale status.
Het kende een snelle expansie in Europa in de 12e eeuw: de werken van Franse, Engelse, Duitse en, in mindere mate, Italiaanse wandtapijten stammen uit deze periode. Florence is het culturele centrum van borduurwerk geworden, dankzij het werk van de nonnen die kerkelijke gewaden maakten voor plechtige gelegenheden.
Met de industriële revolutie zijn de borduurmachines uitgevonden en gingen we over op industrieel borduren wat veel tijd bespaarde.
Tegenwoordig is borduren in de modetextielsector zowel op ambachtelijk als industrieel niveau in gebruik genomen. Maar daarnaast wordt het ook gebruikt in de promotionele sector.
Borduren in de sector van relatiegeschenken
Borduren stelt ons in staat om een stof te decoreren met een afbeelding of logo. Dit is door middel van “ponsen”, d.w.z. een reeks borduursteken met gekleurde draden.
Gemaakt met behulp van computergestuurde machines van de nieuwste generatie, leent borduurwerk zich goed voor het decoreren van stoffen. Dit zijn voornamelijk stoffen zoals katoen, canvas, imitatieleer, polyester, lycra omdat het een toegevoegde waarde geeft. Het is vooral voor artikelen zoals t-shirts, poloshirts, sweatshirts, petten, shoppers, schorten en handdoeken.
Alternatieve methodes
Om ervoor te zorgen dat de borduurmachines een logo snel en nauwkeurig reproduceren op het gewenste reclamegadget, moet het eerst zijn omgezet in een ontwerp dat bestaat uit een reeks borduursteken. Wanneer dit ontwerp klaar is om naar de machine te worden gestuurd, wordt het te personaliseren item onder de naaimachine geplaatst. Waar de stikkoppen maximaal 12 naalden kunnen bevatten, zodat er in één klap 15 verschillende garens (kleuren) te plaatsen zijn.
Naast het direct borduren op de stof, zijn er nog twee andere varianten: 3D borduren en de zogenaamde geprinte patch met geborduurde omtreklijn. In het eerste geval wordt er in reliëf geborduurd, waardoor het logo een driedimensionale uitstraling krijgt. Het proces is vergelijkbaar met het conventionele proces, maar is aangebracht met een bepaalde met rubber beklede stof en het borduurwerk is uitgevoerd met een zeer dicht en vol steekpatroon. Dit type besdrukking is veel gebruikt voor petten. Het is van essentieel belang dat de logo’s heel eenvoudig zijn met duidelijke en goed gedefinieerde geometrische lijnen.
Het is niet geschikt voor het borduren van logo’s met ontwerpelementen die te klein, fijn en onregelmatig van vorm zijn. Omgekeerd bestaat borduren op patches uit het borduren van de gekozen afbeeldingen op patches (patches). Deze zijn vervolgens uitgesneden en op het gewenste product genaaid. Op deze manier is het logo een stuk beter zichtbaar. Daarnaast heeft het een veel opvallender visueel effect, waardoor de zichtbaarheid van het maatwerk groter zal zijn.
Hoogwaardig resultaat
Dankzij deze techniek is er in ieder geval een resultaat van hoge kwaliteit. Dit is goed bestand tegen verslijting en tegen wasbeurten. Het borduurwerk geeft prestige aan de gadget en benadrukt het logo genaaid op het gewenste product.
Omdat het een zeer waardevolle techniek is, is de drukprijs hoger dan bij andere technieken. Daarom zal het vaak gebruikt worden wanneer u een paar stukken moet personaliseren. Zoals bijvoorbeeld de overhemden voor het personeel van een restaurant of bar. In deze gevallen is het goed om het logo of gewoon de naam te borduren met een eenvoudig en lineair lettertype. Een logo dat te groot is en rijk is aan gekleurde details met tinten, is moeilijk te reproduceren. Bovendien zal het ook erg duur zijn.
Druktijden voor borduren zijn vaak lang, vanaf 8 werkdagen. We raden aan altijd om artikelen bedrukt met deze techniek ruim voor de gewenste leverdatum te bestellen.
In onze catalogus aan geschenken bedrukken, vindt je deze techniek vaak terug op artikelen zoals hoeden en petten, rugzakken, laptoptassen, t-shirts, jassen en alle andere textiele kledingstukken. We raden echter af om het te gebruiken op waterdichte of windbestendige technische kledingstukken. Bijvoorbeeld sportshirts of sommige jassen, omdat het borduurwerk de eigenschappen van het betreffende kledingstuk kan veranderen en aantasten.
Een andere aanbeveling die we u willen geven, is om op het gewicht van de stof te letten. Aangezien deze niet minder dan 180 g/m² mag zijn, want als de stof te licht is, riskeert u deze zwaarder te maken.
Voor & nadelen
Tot slot vatten we de belangrijkste voor- en nadelen van deze bedrukkingstechniek samen.
Voordelen
- Elegant resultaat.
- Veelzijdig: hiermee kunt u zowel vlakke als onregelmatige oppervlakken aanpassen.
- Resistent.
- Het verdraagt veelzijdig wassen erg goed.
- Draden komen overeen met pantonekleuren (PMS).
Nadelen
- Langere bedrukkingstijden.
- Printkosten hoger dan bij andere technieken.
- Er is vaak een limiet aan pantonecodes die kunnen worden gebruikt.
Als u twijfels of vragen heeft, of iets over deze techniek wilt delen, kunt u dit doen in de opmerkingen hieronder.