Van Grotmuren tot steenpapier notitieboekjes.
Steenpapier: Schrijven zonder bomen om te hakken. Zelfs onze voorouders schreven, krasten of schilderden op steen. Er zijn grotschilderingen gevonden die zo’n 45.000 jaar geleden zijn gemaakt. De oudste kunstwerken van Europa zijn ontdekt in Spanje in Cantabrië bij Puento Viesgo in de El Castillo-grot. Deze zouden 40.000 jaar oud zijn. Er zijn verschillende aannames over het doel van de schilderijen: religie zou een rol kunnen spelen, en dus zouden de afbeeldingen kunnen hebben gediend als bemiddelaars tussen deze wereld en het hiernamaals. Maar het kan ook zijn dat wat gezien en ervaren is, in het schilderij moet zijn vastgelegd. De afbeeldingen kunnen jachttaferelen en -technieken weergeven. Maar artistieke expressie kan ook een verklaring zijn voor grotschilderingen. Maar ook artistieke expressie kan een verklaring zijn voor grotschilderingen.
De Evolutie van steen naar papier schrijven.
Met de ontwikkeling van de menselijke beschaving ontwikkelde zich ook het schrijven. Meer dan 7000 jaar geleden begonnen Balkanculturen symbolen op steen en klei te snijden. Tot op heden is het niet duidelijk opgehelderd of dit een schrijfsysteem is geweest vóór Egypte en Mesopotamië. Er zijn kleitabletten gevonden met tekens die voorlopers van het hedendaagse schrift kunnen zijn.
Schrijven vervulde belangrijke functies: Gesproken taal is vastgelegd en zo kon kennis zijn doorgegeven door generaties heen. Met het gebruik van papyrus in Egypte in het 3e millennium voor Christus. Het schrift en haar inhoud kregen een nieuwe betekenis doordat kennis nu ook geografisch verspreid kan worden. Het was echter een kostbaar goed, daarom werden alleen belangrijke zaken opgeschreven. Een millennium later, in 105 na Christus, is in China papier geproduceerd gemaakt van bamboevezels. Hierdoor was het mogelijk om kennis te vergroten. De kennis van de uitvinding van papier was lange tijd een goed bewaard geheim van de Chinezen, maar toen verspreidde het zich en in 751 na Christus ontdekte de Arabische wereld papier en de productie. Ze maakten het van hennep en linnen. Papier kwam in de 11e eeuw naar Europa als gevolg van de Arabische veroveringen.
Papier gemaakt van hout is grondstof-intensief
Het vastleggen en overdragen van kennis op papier bestaat al lang. Met de uitvinding van de boekdrukkunst konden boeken talloze keren herdrukt en verspreid zijn. Met de industrialisatie nam de vraag naar papier enorm toe. Tegenwoordig gebruikt Nederland zo’n 150 kilo papier per jaar per persoon.
Bij de productie wordt nu gebruik gemaakt van hout als grondstof, aangezien de vezels ideaal zijn voor het produceren van sterk papier. Tot op de dag van vandaag zijn er wereldwijd talloze (oer)bossen gekapt. Bossen zijn echter belangrijk voor het klimaat omdat ze CO2 opnemen en splitsen in koolstofdioxide en zuurstof. Ze slaan koolstofdioxide op en geven de zuurstof weer af aan de lucht. Elke minuut is er wereldwijd een gebied ter grootte van 30 voetbalvelden dat zijn bossen verliest, volgens het WWF (World Wide Fund for Nature).
De papierproductie is ook erg arbeidsintensief.
Dit is wat een vel papier verbruikt tijdens de productie met 500 vellen kopieerpapier als voorbeeld: Ongeveer 7,5 kilo hout, 130 liter water en
26,8 kilowattuur energie.
Dus, bij papierproductie gaan grote hoeveelheden bomen verloren, maar ook erg veel water! Ook papier gemaakt van houtvezels kan maar 5 tot 7 keer door een recyclingproces gaan. Ter vergelijking: Glas kan oneindig vaak door dat recyclingproces gaan. het proces is zeer energiezuinig. Daarom is er gezocht naar een materiaal dat milieuvriendelijk is, geen gebruik maakt van bomen en recyclebaar is.
We schrijven weer op steen, op steenpapier
Wie had dat ooit gedacht? Tienduizenden jaren later schrijven we weer op steen – op steenpapier om precies te zijn. Om het milieu te beschermen is er gezocht naar alternatieve manieren om papier te produceren. Bij steenpapier is daarentegen geen hout nodig. Ook geen water. In plaats daarvan wordt kalksteen zeer fijn gemalen. Kalksteen wordt gewonnen uit kalksteengroeven. Dit zijn restjes en afval. Deze worden vermalen tot een fijne poeder.
Steenpapier: 80 procent steenpoeder en 20 procent bioplastic
Aan het kalksteenpoeder is het milieuvriendelijke HD-PE (high-density polyethyleen) toegevoegd, dat ook een afvalproduct is, bijvoorbeeld bij de suikerrietproductie. Deze stof dient als bindmiddel. Steenpapier is ook te verkrijgen uit de oude PET-flessen. Polypropyleen is een kunststof die tijdens de productie niet schadelijk is voor het milieu.
De oorsprong van Steenpapier
Al in 1819 werd door Alois Senefeder (uitvinder van de lithografie) een patent voor “steenpapier” ontwikkeld, maar dit bleek niet uitvoerbaar te zijn. De productie van papier zoals we dat nu kennen, begon eind jaren negentig.
Voordelen van steenpapier
- Geen bomen gaan verloren!
- 90 procent minder energieverbruik bij de productie dan papier
- Geen chemicaliën in productie
- Geproduceerd zonder waterverbruik
- zeer duurzaam
- vlamvertragend
- waterafstotend
- Scheurt niet
- Inkt schrijft zeer goed op papier en is veegvast
- Nobel, fluweelachtig gevoel
- Nauwelijks water nodig tijdens de productie
- Minder inkt nodig bij het printen
- Omdat het vezelvrij is, zijn prints extreem scherp
- Recyclebaar en recyclebaar – Biocompost
- Brandbaar maar het laat daarbij geen giftige tassen los
Nadelen van steenpapier
- Niet recyclen met oud papier
- Ontleedt bij temperaturen boven 65 graden
- Inkt uit de vulpen wordt minder goed opgenomen
- Zwaarder dan papier gemaakt van houtvezels (+20 procent zwaarder)
- Laserprinten wordt niet aanbevolen vanwege de hitte en vervorming die kan optreden bij steenpapier.
Wat moet je overwegen?
Er is geen kleurverschil tussen het kalksteenpapier en het papier op houtbasis. Het is ook wit. Bij het weggooien van steenpapier is het belangrijk op te merken dat het niet bij het papier hoort, maar bij het plastic afval in de gele bak.
Steenpapier notitieboekjes aanbevelingen:
Voorbeeld notitieboekje
Steenpapier kan in een notitieboek worden gebonden en is een praktische relatiegeschenk voor iedereen die geeft om het milieu en duurzaamheid. Een notitieboek bespaart 1 liter water, er wordt geen boom gekapt en er wordt 65 procent minder CO2 gebruikt in vergelijking met het model met gewoon papier. De bladeren vullen zich fluwelig en het resultaat van het schrijven op het steenpapier is overtuigend. Het is een praktisch bedrijfsgeschenk dat kan worden uitgedeeld bij evenementen en evenementen, omdat het daar al direct wordt gebruikt. Bedrijven die notitieboekjes laten bedrukken met hun logo laten de buitenwereld zien dat verantwoord omgaan met grondstoffen belangrijk zijn en dat er voor veel producten altijd een duurzaam, energiezuinig alternatief is.
Schilderen op steen heeft zich bewezen, de grotschilderingen van onze voorouders zijn nog steeds bewaard gebleven. Steenpapier is ook robuust en resistent, en heeft een heel bijzonder voordeel voor het schilderen op steen: als de platen vol zijn, kunnen ze zonder problemen worden gedemonteerd, ze lossen als het ware op tot stof met de zonnestralen.
Kende jij het steenpapier al? Schrijf jij al op steenpapier? Hoe is jouw ervaring ermee? Vertel ons erover. We lezen graag van u.